Chiropraxie

Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek-en rugklachten. 

Maak een afspraak voor chiropraxie

Tel. 016 47 00 02

 

of maak een AFSPRAAK ONLINE: KLIK HIER

Heb je een acute klacht, en vind je online geen snelle afspraak, dan mag je ook telefonisch contact opnemen.
 

De consultatie

De eerste consultatie begint met een vraaggesprek naar de huidige klachten, de algemene gezondheidstoestand en medische voorgeschiedenis.

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Dit onderzoek concentreert zich op de spieren, de gewrichten en het zenuwstelsel (wervelkolom, motoriek, sensoriek, reflexen, evenwicht, …). De chiropractor onderzoekt ook nauwkeurig de beweeglijkheid en soepelheid van de gewrichten van de wervelkolom en alle andere gewrichten die met de klachten te maken kunnen hebben. Bijkomende informatie over de klachten verkrijgt hij door interpretatie van medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, echo, botscan, …). Indien beschikbaar is het zinvol om deze mee te brengen bij de eerste raadpleging.

Na afloop van het vraaggesprek en het klinisch onderzoek komt de chiropractor tot een diagnose en weet hij of hij de patiënt verder kan helpen. Indien nodig verwijst hij door naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

Een belangrijk onderdeel van de eerste raadpleging is de bespreking van de resultaten van het onderzoek. In duidelijke taal legt de chiropractor uit wat er aan de hand is en wat de patiënt mag verwachten van de behandeling. Hij legt ook uit wat de patiënt zelf kan doen in de behandeling van de klacht.

Chiropraxie, voor wie?

De meest voorkomende klachten waarvoor patiënten bij de chiropractor behandeld worden, zijn:

 • lage rugpijn (lumbago, spit, verschot, artrose, overbelasting, …)
 • nekpijn
 • pijn tussen de schouderbladen
 • uitstralingspijn in arm en/of been
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • discushernia
 • whiplash
 • gewrichtsklachten (schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel)
 • peesontstekingen
 • sportblessures

De chiropractor behandelt dus spier-, gewrichts- en zenuwpijn maar richt zich ook op de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat (wervelkolom en aanliggende gewrichten). Hij kijkt ook naar het effect ervan op het functioneren van het zenuwstelsel.

De behandeling

Binnen de gezondheidszorg is de chiropractor door zijn specifieke, doorgedreven opleiding dé expert voor wat betreft de manuele behandeling. Deze bestaat uit gewrichtsmanipulaties, mobilisaties, stretching en zachte weefseltechnieken (op spieren, ligamenten, fasciae, …).

Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor advies over spierversterkende en mobiliserende oefeningen, alsook over de algemene gezondheid met in het bijzonder nek-en rughygiëne.

Kenmerkend voor de chiropraxie is dat geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen en infiltraties.

De opleiding

De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire masteropleiding van vijf academiejaren, gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding.

De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI).

De opleiding chiropraxie in Europa is geaccrediteerd door de European Council for Chiropractic Education (ECCE) en de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). Om die kwaliteitsgarantie nog te verbeteren heeft de European Chiropractors' Union (ECU) besloten een officiële Europese norm voor chiropractische zorgverlening vast te leggen. Die norm is in april 2012 in voege getreden in 31 Europese landen, leden van het European Committee on Standardisation (ECS).

De chiropractors

Bart Vandendries

Chiropractor
tel 016 47 00 02
Hij studeerde af als licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KULeuven in 1998. In 2002 behaalde hij zijn masterdiploma in Chiropractic Sciences aan het Anglo-European College of Chiropractic (Bournemouth, Engeland). Mede-oprichter van 'Chiropraxie, rug-en nekcentrum' in 2003 en 'Praktijk330' in 2012. Verder vertegenwoordigt hij de Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC) in de Algemene Raad van de European Chiropractors' Union sinds 2010. Hij is vice-voorzitter geweest van de BVC van 2011 tot 2015. Sinds februari 2015 is hij voorzitter. B_Vandendries

Daan Nolmans

Chiropractor
tel 016 47 00 02
Hij studeerde af als licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie aan de KULeuven in 1998 met onderscheiding. In 2002 behaalde hij zijn masterdiploma in Chiropractic Sciences aan het Anglo-European College of Chiropractic (Bournemouth, Engeland). Hij behaalde hier een First Class Degree. Naast de klassieke chiropraxie, heeft hij een bijzondere interesse in de behandeling van sportgerelateerde klachten. Mede-oprichter van 'Chiropraxie, rug-en nekcentrum' in 2003 en 'Praktijk330' in 2012. Hij is lid van Belgische Vereniging van Chiropractors. D_Nolmans

Amy Schelkens

Chiropractor
tel 016470002
Amy trok 5 jaar naar Engeland om haar Master in de chiropraxie te behalen. Ze studeerde af in 2023 aan de AECC University College in Bournemouth. Tijdens haar studies in het Verenigd Koninkrijk ondernam ze een supplementaire opleiding in sportmassage waar ze nu onderdelen van gebruikt in haar chiropraxie behandelingen. Amy is leergierig en heeft een grote passie voor manuele behandelingen en blijft daarom voortdurend bijscholen, o.a. door het volgen van seminaries mbt specifieke manipulatietechnieken. Amy is lid van de Belgische Vereniging van Chiropractors. A_Schelkens

De secretaresses

Linda Rosseel

Secretaresse
tel 016 47 00 02

Peggy Ickx

Secretaresse
tel 016 47 00 02

De tarieven

Tarieven 2023:  

 • Eerste consultatie: 64€
 • Vanaf tweede consultatie: 52€

In België wordt chiropraxie gedeeltelijk terugbetaald door de ziekenfondsen en private verzekeraars. Hiervoor is geen voorschrift vereist.

Goed om te weten

 • Het krakend geluid tijdens de behandeling wordt veroorzaakt door het vrijkomen van een gas. Wanneer een chiropractor een patiënt behandelt door middel van manipulatie, dan komt er in het gewricht een gas vrij, wat een ploppend geluid veroorzaakt (cavitatie). In de volksmond wordt dit geluid geassocieerd met ‘kraken’. Maar wat men hoort, is dus niet meer dan het vrijkomen van een gas (stikstof).  

 • De effectiviteit van chiropraxie bij nek-en rugpijn is wetenschappelijk bewezen. Een gewrichtsmanipulatie heeft een bewezen effect op de beweeglijkheid van het gewricht en de spierspanning rond het gewricht.
 • Chiropraxie maakt in heel wat Europese landen deel uit van de gezondheidszorg. De chiropractor behoort er binnen zijn werkterrein van rug-en nekklachten tot de eerstelijnszorg. De Belgische vereniging van Chiropractors ijvert ervoor om dit ook in België te realiseren.  

Nuttige links